Tiesitkö, että Joseph Pilateksella oli itsellään suuri vatsalihasten erkauma?
Vatsalihasten erkaumasta, diastasis rectista, puhutaan nykyään paljon.
Se yhdistetään raskauden jälkeisiin harmeihin-pömpöttävään vastaan, virtsankarkailuun, outoon tunteeseen vatsan alueella, selkäkipuihin, lantiokipuihin ja niin edelleen.
Moni nainen jättää treenit joko kokonaan, jopa vuosiksi, tai sitten treenaa kuten ennenkin, peläten kuitenkin vaurioittavansa itseään pahasti.
Kuntoutusta tai lääketieteellistä apua osataan jo hakea verkosta, ryhmistä tai alan asiantuntijoiksi ilmoittautuneilta terveys-tai liikunta-alan ammattilaisilta.
Erkauma itsessään ei ole mitään uutta, se ei ole sairaus, se ei yksin aiheuta pömpöttävää vatsaa, selkäkipuja tai virtsankarkailua eikä varsinkaan kosketa yksinomaan synnyttäneitä naisia.
Suoran vatsalihaksen erkauma ei ole pelkästään synnyttäneiden naisten "vaiva"
Erkaumaan voi jollain olla taipumus, sitä esiintyy pienillä vauvoilla joiden lihaksisto ei ole vielä kehittynyt kävelevän ihmisen lihaksistoksi, ja sen voi myös aiheuttaa itselleen harjoittamalla liian suurissa määrin liikkeitä, jotka aiheuttavat suhteettoman suurta ja toistuvaa painetta vatsaonteloon, jolloin suhteessa liian heikko suora vatsalihas ei enää mahdu olemaan oikealla paikallaan oikean muotoisena eikä jaksa pysyä koossa vaan sen kahta puoliskoa yhdistävä jännesauma, valkoinen linja eli linea alba, ohenee, venyy tai jopa repeytyy. Samoin sisäelinrasva tai lihasten päällä oleva rasva voi aiheuttaa liian suurta painetta jännesaumaan, ja sama ilmiö tapahtuu.
Kuulen melko usein kaikenlaisia väittämiä ja ehtoja, jotka liittyvät jonkun asiakkaan erkauman kuntoutukseen,riippuen hiukan henkilön taustasta, uskomuksista ja arvomaailmasta. Ei suostuta luopumaan lajista, harjoitusmetodista tai tavasta, vaikka juuri nämä ovat johtaneet nykyiseen tilaan. Minun on joskus hyvin vaikea saada ihmistä ymmärtämään, mistä hänen tulee tinkiä, jos hän haluaa kuntouttaa erkaumaansa. Minulle kerrotaan, että on saatu jo johonkin erikoistuneelta fysioterapeutilta tai liikunnanohjaajalta tai lääkäriltä tiettyjä neuvoja, ja varsinkin, jos tämä neuvonantaja on jostain syystä nimekäs, näistä ohjeista ei suostuta tinkimään, ainakaan alkuun.
Minulle eivät kuulu syyt miksi näitä neuvoja on annettu, mutta minulla on runsaasti kokemusta erilaisista liikuntamuodoistaja olen tehnyt paljon lajianalyyseja joten ymmärrän erittäin hyvin, mitä erilaiset liikuntalajit harrastajaltaan vaativat ja miksi niille lajinomaisia liikkeitä tehdään ja niihin pyritään valmistautumaan.
Minä en ole mikään väittelemään kenenkään kanssa, vaan minulla on antaa vain faktoihin perustuvaa valmennusta ja tietotaitoa. Jos erkaumasta kärsivä henkilö haluaa harrastaa tiettyä lajia tai toteuttaa jotakin treeniliikettä, joka rikkoo hänen kehoaan, ellei hän jätä sitä ja siihen lajiin perehtyneiden valmentajien antamia liikkeitä sikseen, vähintään siksi aikaa että hänellä on riittävästi voimaa vaadittuun vastaliikkeeseen, erkauma ei todennäköisesti koskaan parane.
Tällaisiin lajeihin ja liikkeisiin kuuluvat esimerkiksi
-Voimanosto-yleensä kaikki voimailu, jossa rangan tukena käytetään ulkoista apua, kuten vyötä
-Tankotanssi
-Rytminen voimistelu
-Akrobatia
-Baletti
-Taitoluistelu
-Tietynlaiset näyttävät jooga-, tanssi- ja hyppyliikkeet
-Laitteilla tehtävät keskivartaloharjoitteet, kuten vastarutistus ja vartalon kierto
Nämä lajit ja tavat eivät siis ole tietenkään itsessään vaarallisia mutta kaikki niiden vaatimat liikeradat ja suoritustekniikat eivät sovellu kaikille.
Pilates ei välttämättä sellaisenaan sovellu erkauman kuntoutukseen
Pilateksella on hyvä nimi kaikessa keskivartalon alueen, koska se kuntouttaa nimenomaan syviä lihaksia ja on turvallista erkauman ja vaikkapa selkäkipujen kuntoutukseen tarkoitettua liikuntaa. Nyt olisi ymmärrettävä, mitä tarvitaan erkauman kuntouttamiseen, eivätkä kaikki pilatesliikkeet suinkaan ole siihen sopivia harjoitteita.
Joseph Pilates, pilateksen isä, oli sairaalloinen, mm. riisitautia ja astmaa sairastanut lapsi, jonka isä oli metallityöntekijä ja innokas voimailija. Isä kuntotutti lastaan opastamalla tämän voimistelun ja painoharjoittelun, kuten myös kamppailulajien, kuten jiu-jutsun ja nyrkkeilyn pariin. Jo nuorena hän olikin jo todella kovassa kunnossa. Pojasta kasvoi sirkuksen voimamies, ammattilaisnyrkkeilijä ja mm. poliiseille ja Scotland Yardille itsepuolustusta opettanut mies. Toisen maailmansodan jälkeen hän muutti Jenkkeihin, tapasi tulevan vaimonsa laivalla matkalla sinne ja paneutui tämän kanssa opettamaan mielen ja keskivartalon voimaa oppilailleen studiollaan. Esimerkiksi monet ballerinat kävivät harjoittamassa kehoaan heidän opeillaan. Pilates teki yhteistyötä monen eri alan ammattilaisen kanssa ja kirjoitti useita kirjoja.
Ajatusmalli on ollut nimenomaan keskivartalon asennon ja voiman hakeminen, mutta on otettava huomioon, että oppilaina toimivat esimerkiksi turvallisuusalan ja tanssin ammattilaiset, joille tiettyjen asioiden säilyttäminen oli hyvin tärkeää. Baletissa lajinomainen estetiikka pitää sisällään eritoten laajat taivutukset, ja poliiseilla taas itsepuolustus ymmärrettävästi oman hengen säilyttämisen. Tällöin erkauma on ollut hyvin toissijainen asia, ja on otettava huomioon, että herra Pilateksella itsellään oli suuri erkauma, joka vain paheni hänen vanhetessaan, ja tästä on mielestäni kenen tahansa kohtuullisen helppo päätellä, etteivät hänen harjoitteensa tähdänneet millään tavoin erkauman kuntouttamiseen tai sulkemiseen. Suuri osa pilates-tyyppisistä liikkeistä aiheuttaa erittäin voimakasta painetta suoran vatsalihaksen jännesaumaan, mutta moni tekee niitä siitä huolimatta, koska uskomuksena on, että kaikki pilatesliikkeet ovat turvallisia ja pehmeitä, syviä lihaksia aktivoivia harjoituksia.
Henkilö voi siis olla hyvinkin vahva, lihaksikas, hyväkuntoisen näköinen ja omata lajinomaista voimaa, vaikka hänellä olisikin erkauma. Suora vatsalihas ei vain tuolloin pysty toteuttamaan omaa työtään, selkärangan koukistamista, eikä toimimaan täydellisesti yhteistyössä muiden lihasten kanssa. Tsekatkaa vaikka jutun alussa oleva kuva kiinteästä ja hyväkuntoisen näköisestä herra Sixpackista tai kehonrakennuksessa erittäin kovaa arvostusta nauttivan Mr Olympia-kisan moninkertaisesta voittajasta.
Jotkut sietävät tällaista tilaa paremmin kuin toiset.
Pelkästään turvonnut vatsa saattaa aiheuttaa liikaa painetta selkärangalle
Otan nämä kuntoutusasiat erittäin henkilökohtaisesti, monesta syystä.
Minulla on tässä pari vuotta ollut ongelmia umpilisäkkeeni kanssa, se on tulehtunut muutamia kertoja ja se poistettiin alkukeväästä. Ennen sovittua leikkausta vatsani oli tulehduksen takia niin kipeä ja turvonnut, etten voinut jännittää suoraa vatsalihastani oikein millään keinoilla, en mahtunut tekemään sitä-samanlainen tilanne on esimerkiksi raskaana ollessa tai keskivartalolihavuudessa. Olin melko hädissäni, sillä tilan jatkuttua vain pari päivää selkäni, jossa olevat välilevynpullistumat olen saanut pidettyä harjoittelulla ja kehonhallinnalla kurissa jo useita vuosia, alkoi oireilla niin pahasti, että päätin käydä valittamassa kipujani ortopedillani, muun asian ohessa. Leikkausta ei onneksi tarvinnut aikaistaa, mutta aiheellinenhan se oli-useita kertoja tulehtunut umpilisäke oli muodostanut kiinnikkeitä, joiden aiheuttama kipu ja turvotus häiritsi kehonhallintaani ja täten liikkumistani melko lailla, aivan turhaan. Onneksi tilapäisesti, muuten en kävelisi yhtään minnekään.
Siinä kuulumisia vaihtaessa tuli puhetta erkaumasta, ja siitä kuinka ikävästi pyöreä vatsa joillain meistä aiheuttaa ongelmia selkään, lantioon tai polviin. Tämä ortopedi on hyvin valveutunut, hänellä on lapsia (tosin hän on mies eikä toki ole heitä itse kantanut eikä synnyttänyt). Hänelle erkauma oli aivan tuttu ja yleinen asia, toisin kuin monelle muulle terveydenhuollon ammattilaiselle. Olen tavannut osteopaatteja ja koulutettuja hierojia, jotka eivät ole koskaan moisesta kuulleetkaan-tämä kertoo kuitenkin enemmän heidän koulutuksestaan ja siitä, mitä he ovat työssään tai omassa elämässään kohdanneet kuin heistä ihmisinä.
Vältä suoran vatsalihaksen voiman ja liikkeen korvaamista
Usein esimerkiksi liikunta-alan ammattilainen todella perehtyy johonkin ongelmaan ja sen aiheuttajaan vasta sitten, kun se on henkilökohtaisesti aiheellista, eli kärsii itse jostakin kivusta, jonka aiheuttajaa lähdetään etsimään ja mahdollisesti korjaamaan asiaa. Sitä ennen nojataan todennäköisyyksiin, jotka otetaan useimmissa koulutuksissa huomioon-jos askelkyykky sattuu polveen, tee tavallista kyykkyä, jos vatsalihasliike sattuu alaselkään tai ristiselkä ei pysy lattiassa vaikkapa suoria jalkoja lattialta selinmakuulla nostaessa, laita kädet selän kaaren alle, jos vatsalihasliike sattuu kaulaan, vie jotain pään alle liikkeen aikana.
Tällöin ei vielä osata ottaa huomioon sitä, että jos jokin liike sattuu jonnekin, jostain puuttuu voimaa ja jossain sitä on liian paljon.
Käsien laittaminen selinmakuulla ala-tai ristiselän alle ei missään nimessä korvaa suoran vatsalihaksen työtä, vaan estää sen, ja esimerkiksi tällaisissa liikkeissä vatsaonteloon kertyy painetta, jota henkilön suora vatsalihas ei jaksa vastustaa, ja mahdollinen olemassaoleva erkauma aukeaa. Toistettaessa tällaisia liikkeitä runsaasti, jopa lisäpainolla, esimerkiksi istumaannousu jalat jonkin tuen alla siten, että kyydissä, vaikkapa rinnalla tai suorilla käsillä on lisäpaino, on onnen omiaan venyttämään jännesaumaa ja aiheuttamaan erkauman hyvinkin hyväkuntoisella henkilöllä, myös miehellä. Hyvin tyypillisesti henkilö luulee tekevänsä liikkeen keskivartalolla, vaikka todellisuudessa liikkeeseen käytettävä voima onkin esimerkiksi käsivarsien voimaa, kuten vaikkapa laitteessa tehtävässä vatsarutistuksessa käytännössä aina tapahtuu. Mitä vahvempi henkilö, sen todennäköisempää tällainen erehtyminen on.
Mihin suoran vatsalihaksen erkauma ja / tai toimimattomuus voi vaikuttaa
Jos erkauma halutaan saada kurottua kiinni, tarvitaan pinnallisten lihasten liikettä ja yhteistyötä, jolloin myös syvät lihakset aktivoituvat, ja vähemmän venyttävää painetta vatsaonteloon. Jos oman kehon painokin on joissain liikkeissä liikaa, lisäpainoa ei ole järkevää ottaa liikkeisiin mukaan laisinkaan, se saattaa kyllä kasvattaa ja vahvistaa lihaksia, mutta ei välttämättä halutusta paikasta.
Useimmilla erkaumasta kärsivillä on liikkuvuutta ja voimaa tiettyihin suuntiin, kuten eteenpäintaivutus on aina ollut helppoa, mutta rangan kierto, sivutaivutus ja lonkkien ulkokierto on heikkoa. Tällöin henkilö yleensä on tottunut korvaamaan puuttuvan voiman ja liikeradan liikkeillä, jotka muistuttavat alkuperäistä liikettä, mutta eivät ole sitä vaan jotain aivan muuta. Kierto haetaan polvista, ja lonkan avaus onkin oikeasti selkärangan kaartamista, tai suoran vatsalihaksen alaosan työ korvataan lonkkien koukistajalihasryhmän hiukan samannäköisellä työllä. Jos lantio on liikkeissä pysyvästi takana, eli ristiselkä kaarella, suora vatsalihas on poikkeuksetta venytyksessä eikä voi olla vahva. Kun lantio on takana, polvet kiertyvät sisäänpäin (kuten ylläolevassa kuvassa, hyvin tyypillinen tilanne jossa kaikki uskovat tekevänsä erästä jooga-asentoa mutta kukin tekee sen aivan eri lailla) eikä lantionpohja pääse toimimaan oikeellisesti-sehän on keskivartalon takana eikä alla. Tämä selittää monet lantionpohjaongelmat, polviongelmat, alaselkäkivut ja jalkaterän asentovirheet, ja tila on korjattavissa jollain aivan muulla kuin pikkuhousunsuojilla ja tuetuilla kengillä.
Virtsankarkailu liikkuessa, erkauma, oudot tuntemukset selässä tai vatsassa eivät suinkaan aina johdu liikkeitä tekevästä henkilöstä, siitä että hän olisi huonossa kunnossa, vaan itse liikkeestä ja siitä, kuinka se tehdään. Tuskin kukaan tietoisesti haluaa liikkua hallitsemattomasti, vaan kyse onkin yleensä nimenomaan tiedon ja tiedostamisen puutteesta.
Erkauma ei myöskään estä liikuntaa, vaan lisää vaadittavan hallinnan määrää. Kun suora vatsalihas on hermotettu ja toimii osana lihastoimintaketjuja ja niiden liikettä, ei haittaa, vaikka se hetken aikaa olisikin auki.